Kinga Apartman Keszthely
Keszthely-kertváros legszebb részén, a Balaton és Hévíz mellett, található a Kinga Apartman.
A családbarát apartman egész évben kedvező árakkal várja kedves vendégeit.
Magyar English Deutsch
Apartman | Galéria | Keszthely | Hévíz | Látnivalók | Strandok | Programok | Megközelítés | Kapcsolat
Nyár
Ősz
Tél
Tavasz

Látnivalók

Szent Mihály domb

A Balaton egykori szigete, a Szent Mihály-domb, ahonnét páratlan balatoni panoráma varázsa ejti rabul a kirándulókat.
E helyhez legendák sora fűződik.
A szájhagyomány mesél várról, remetékről, kazamatákról, más titkos járatokról, viharból megmenekült halászokról, akik hálából kápolnát emeltek a domb tetején Szt. Mihály arkangyal tiszteletére.

Szent Mihály kápoln

A domb régóta lakott hely, a római időkben esetleg őrtorony is állt itt, talán ugyanitt volt az 1560-as években többször említett györöki vár, 1622-ben már kápolna állt itt, ennek évszámmal jelzett freskó részletei pár éve kerültek elő. A régebbi források szerint 1739-ben rianásból megmenekült halászok építették hálából. Valószínű, hogy ekkor már csak átépítésről, esetleg bővítésről lehetett szó. Mai formájában homlokzat előtti tornyos, kissé eklektikus megjelenésű épület, körülötte temető, néhány szép sírkővel. Környékéről szép kilátás nyílik a Keszthelyi hegységre és a Balatonra. Nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak ebben a kápolnában.

40 halász emlékhely

1820-ban a Festetics birtokok présházának épült, Kehon Vilmos uradalmi építész tervei szerint, klasszicista stílusban. Felső szintje timpanonos, négyoszlopos épület, alatta nagyméretű pince van. 1945 után termelőszövetkezeti présház lett, később a Zala Megyei Tanács üdülője, majd reprezentatív vendéglátóhellyé alakították át.

A hálás utókor Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi, omlatag halottasházból kialakította a 40 halász emlékhelyet, melyben Németh János keramikusművész dombormű alkotása idézi fel a csodás megmenekülés történetét. Hagyományteremtő kezdeményezésként minden év augusztusában színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a 40 halász emléknapot a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.

Látnivalók